Jaké dřevo vybrat na uzení?  

Už jste si pořídili udírnu či gril? A umíte s nimi správně pracovat? To je totiž pro dobrý výsledek nejdůležitější. Pokud ano, můžeme se podívat na dřeviny, které dokážou podtrhnout chuť vytvářeného produktu.  

Základní druhy dřevin 

Pokud vás zajímá, jaké dřevo je na uzení nejlepší, tak univerzální odpověď dostat nemůžete. Vždycky záleží na mnoha faktorech, jako co zrovna budete udit a v jaké udírně. I přesto však existuje několik druhů dřeva, které jsou obecně doporučovány. Jedná se o tvrdé dřevo listnatých stromů: buk, dub a olše. 

Dřevo buku je považována za nejvíce univerzální. Má vysokou výhřevnost a příjemně vyvážené aroma. Buk se skvěle hodí na uzení masa, ale uzený sýr s ním taky nezkazíte.  

Po dubu můžete sáhnout, pokud chcete udit červené maso a olši na uzení využijí zejména vegetariáni nebo milovníci ryb.  

Nebojíte se experimentovat?  

Pokud jste již zkusili základní dřeviny, láká vás jistě něco nového. V takové chvíli váš mlsný jazýček může uspokojit dřevo ovocné. Oblíbenými stromy jsou švestka, třešeň, jabloň a hrušeň. Při uzení tyto dřeviny dodávají zajímavé aroma a ovocné tóny, které skvěle doplní například vepřové maso.  

Dávejte pozor na množství, jelikož pro některé je chuť příliš sladká.  

Můžete vyzkoušet také jalovec. Přidejte ho jako koření již při nakládání masa, využijte jalovcové dřevo pro uzení anebo přidejte pár kuliček koření k jinému dřevu pro závěrečné ovonění! 

Druhy dřeva a jejich chutí 

Připravili jsme pro vás přehled druhů dřevin, jejich charakteristiky a na co jsou vhodné. Pamatujte však, že pro výslednou chuť záleží mnohem více na druhu a kvalitě samotného masa či jiné suroviny, kterou chcete udit.  

Buk 

Je to jemnější a univerzální dřevina, která je vhodná takřka na všechno. Na všechny druhy masa a klobásy.  

Dub 

Dub má silnější aroma než buk. Pro uzení musí být dostatečně vyschlý. Hodí se na červené maso a zvěřinu.  

Ořešák 

Má velmi silné aroma, a proto se doporučuje přidávat k dřevinám se slabším aroma kouře. Vhodné pro uzení červeného masa a zvěřiny.  

Jabloň 

Dřevo jabloně je lehce nasládlé, ale hutnější. Má ovocnou kouřovou chuť a je nejsilnější z ovocných dřevin.  

Jabloň se hodí na hovězí maso, drůbež a vepřové.  

Hrušeň  

Hrušeň má jemnou kouřovou chuť, mírně sladké a dřevité aroma. Skvěle si sedne s vepřovým, drůbeží a opeřenou zvěřinou. 

Javor 

Chuť javoru je jemně kouřová a trochu nasládlá. Hodí se pro drůbež, sýr, zeleninu a skvěle doplní krůtí maso.  

Olše 

Olše je spolu s bukem nejoblíbenější dřevinou u nás. Má sladkou příchuť a vytváří krásnou zlatavou barvu vyuzeného masa. Hodí se k rybám, drůbeži a vepřovému masu.  

Třešeň 

Má lehce sladký ovocný kouř, který je jemný, sladký a ovocný. Je vhodná pro uzení všech druhů masa.