Jak uspořádat kuchyňskou spíž?

Pokud máte ve spíži nepořádek, zřejmě se vám nebude chtít hledat suroviny, které jsou úplně vzadu, nebo nevíte, kde jsou. Možná ani nevíte, které suroviny doma máte. To může vést k opětovným nákupům těchto věcí, což je značně neekonomické. Udržovat pořádek ve spíži je krokem, jak mít všechny své zásoby pod kontrolou, snadno přístupné a také můžete velice jednoduše kontrolovat jejich data spotřeby.  

Regály 

Regály by měly být nedílnou součástí každé spižírny. Pro udržení velkého množství potravin použijte kovové regály. K dispozici jsou ale také regály plastové nebo dřevěné. Díky regálům můžete ušetřit spoustu místa, protože tím, že své potraviny nebudete skládat horizontálně, ale vertikálně, se dá zajistit vysoké úspory místa i času při hledání surovin. Můžete si dát tu práci a roztřídit jednotlivé potraviny podle jejich povahy – například věci na pečení na jednu polici, zavařeniny na druhou, čerstvou zeleninu na další apod.  

Potravinové boxy 

Potraviny, jako je mouka, těstoviny, rýže a další se vyplatí skladovat ve speciálních vzduchotěsných boxech, obzvláště když je již jednou otevřete. Pokud byste takové potraviny, které je možné snadno vysypat, skladovaly mimo potravinové boxy, hrozí znečištění celé spižírny. Někteří lidé upřednostňují kulaté nádoby, ještě více ale ty hranaté, protože je velmi snadné je naskládat vedle sebe, aniž by docházelo ke ztrátám v prostoru. 

Popisy potravin 

I když se vám může zdát snadné rozlišit těstoviny a rýži, ve skutečnosti se vyplatí popsat všechny boxy, které ve spíži máte. Po vyprázdnění takového boxu pak budete vědět, od čeho byl a co do něj máte příště nasypat. Někdy jsou tyto boxy v uskladněny v horních policích regálu. Pokud se v nich nachází potravin jen na dně, je mnohem snazší přečíst si štítek s názvem potraviny, než přeskládat jednotlivé krabice a hledat potravinu, kterou potřebujete.